4 jan 2024

De workshops voor de Boerenlandbouw Conferentie ’24 zijn bekend!

Onderstaande programma is inmiddels verouderd, bekijk hier het definitieve programma!

Wanneer: donderdagavond 25 januari – zaterdag 27 januari
Waar: Nivon Morgenrood, Scheibaan 15 in Oisterwijk
Kosten: prijs naar draagkracht: € 50 / 75 / 100,- voor de hele conferentie
Dagkaarten: € 25 / 50

Voor de Boerenlandbouw Conferentie hebben we een mooi en vol workshopprogramma door mensen uit het veld, met zowel praktische als theoretische onderwerpen.

Hoe gaan we als agroecologische boeren onze toekomst vormgeven? Van de directe praktijk op de tuinderij, tot de positie van jongeren in de beweging tot bodembiologie.

Het programma is nog onder voorbehoud, precieze tijden en invulling kunnen nog veranderen.

Workshopronde 1 – vrijdag 26 januari 11.30 

1 Workshop Bodembiologie

Stichting in Goede Aarde heeft als missie om het leven onder onze voeten zichtbaar te maken. Als je ziet wat er leeft in jouw bodem krijg je vanzelf ontzag voor de wonderlijke wereld onder onze voeten. De mensen van In Goede Aarde zetten zich in om boeren te helpen meer met het bodemleven samen te werken, en daarmee beter gebruik te maken van de potentie van de bodem, wat automatisch resulteert in minder chemie gebruik met alle bijkomende voordelen.


Wil je meedoen met deze workshop? Neem een grondmonster mee, die steek je zo vers mogelijk op ongeveer 10-15 cm met een lepel of appelboor en stop je in een jampotje wat je max 1/3e vult met aarde. Afhankelijk van hoeveel monsters er zijn bekijken we er een aantal gezamenlijk onder de microscoop. Met Benthe van Wallenburg ,Stichting in Goede Aarde en tuinder van de Volle Grond in Bunnik.

Met Benthe van Wallenburg (Stichting in Goede Aarde en tuinder van de Volle Grond in Bunnik)

2 Inclusie en solidaire vergoeding in de landbouw

Hoe maken we onze producten ook toegankelijk voor mensen met een kleiner budget? En kunnen we tegelijkertijd komen tot een eerlijk loon van de boer? Het idee van solidaire betaling van Elske Hageraats heeft al heel wat teweeg gebracht in de CSA beweging. 

Tuinders Irma Brassinga (CSA Eetmeerbosch) en Bas Welvering (de Blije Bodem) delen hun ervaring met eigenzinnige manieren van mensen betrekken en geld vragen voor hun agroecologische landbouwproducten. Niet de kilo’s maar het werk. Niet het meest voor het goedkoopst maar verbinden, participeren, meedoen, doneren. En een eerlijk inkomen voor de boer. Hoe? Kom het horen!

3 PGS / collegiale toetsing 

Els Hegger werkt met de Federatie Agroecologische Boeren en CSA Netwerk aan een onderzoek naar collegiale toetsing. Wat is mogelijk, wat zijn de uitdagingen en vooral – wat zijn de behoeftes van tuinders. Interactieve workshop waar we op zoek gaan naar het perspectief van de boer bij collegiale toetsing. 

4 Etnobotany

De kledingindustrie laat gekleurde sporen achter. Niet alleen de benodigde bronnen worden uitgeput, maar ook de arbeiders die nodig zijn voor de massaproductie van de hedendaagse fast-fashion. Hoe kunnen we als agro-ecologen niet alleen ons voedsel, maar ook onze kleding lokaal produceren? In deze praktische workshop leer je om stof te kleuren met natuurlijke pigmenten van inheemse planten. We zullen het hebben over etnobotanie en samen bekijken hoe dit kan helpen terug te gaan naar een duurzame(re) textielindustrie.

Buiten 1:  Mobiele werkplaats; nieuwe landbouwgereedschappen: oefenen met lassen

Workshopronde 2 – vrijdag 26 januari 14.00 

1 Bio-vegan en akkerbouw

Akkerbouwer Isaäc Bos deelt zijn ervaringen over het hoe en waarom van het bio-vegan telen. Verder zal hij ingaan op zijn ervaringen met natuurlijke vijanden en vogels op zijn akkers, zijn plannen en ambities voor de toekomst.

2 Waterberging en overschot

Natuurlijk waterbeheer in de praktijk: hoe vang je overschotten op en voorkom je tekorten. Alex Schreiner vertelt over haar ervaringen op Tuinderij de Voedselketen, samen kijken we wat je op je eigen tuinderij toe kan passen. 

3 Jonge boeren en agroecologie

Als jongeren weten wij als geen ander dat we flexibel, energiek, en vernieuwend moeten zijn als we willen dat het nog wat wordt met ons voedselsysteem. Het is nu tijd om veerkrachtige agroecologische landbouwsystemen te creëren door ons zelf, in de handen van jonge agroecologische boeren. 

Hoe kunnen we dat doen? Hoe kunnen we samenwerken met de klimaatbeweging? Hoe kunnen we pleiten voor tegengaan van de opwarming van de aarde terwijl we ondertussen met onze handen in de Aarde onze landbouwsystemen vormgeven?

Door Ida Simonsen (Warmonderhof student en jongerenvertegenwoordiger bij de VN) 

4 Etnobotany

De kledingindustrie laat gekleurde sporen achter. Niet alleen de benodigde bronnen worden uitgeput, maar ook de arbeiders die nodig zijn voor de massaproductie van de hedendaagse fast-fashion. Hoe kunnen we als agro-ecologen niet alleen ons voedsel, maar ook onze kleding lokaal produceren? In deze praktische workshop leer je om stof te kleuren met natuurlijke pigmenten van inheemse planten. We zullen het hebben over etnobotanie en samen bekijken hoe dit kan helpen terug te gaan naar een duurzame(re) textielindustrie.

5 Vee(teelt) en een warmer wordende wereld

Hittestress, een begrip dat wij nu ook in Nederland niet vreemd zijn. Wat doet hittestress met een dier? Wat zijn de lange termijn gevolgen? Hoe kunnen wij als boer voorkomen dat dieren lijden onder hittestress? Hoe kunnen wij als boer zorgen voor ons vee in een steeds warm wordende wereld? Een praktische workshop, waarin de nadruk ligt op hittestress bij koeien. 

Door Sarah Bettridge, dierenarts met passie voor natuur inclusieve veeteelt en agroecologische boer opzoek naar land

Buiten 1 – Mobiele werkplaats; nieuwe landbouwgereedschappen; oefenen met lassen

Buiten 2 – Entworkshop; wat is er nodig om te kunnen enten? Jade Koop van Jade ReForestry geeft ons inzichten in de kunst van het enten.

Workshop ronde 3 – zaterdag 27 januari 10.00

1 Wil jij ook/meer (pluk)bloemen op je CSA?

Goed voor de biodiversiteit, goed voor de bestuivers, mooi om te zien, extra inkomsten én lekker! Workshopgever Nicole Krassenberg verzorgd de bloementuin bij CSA Land in Zicht in Hilversum.

“Ik heb ervaring met (pluk)bloemen op 2 CSA’s, heb meegewerkt aan 3 buurtpluktuinen (waarvan ik er 2 heb ontworpen en ook aangelegd) en een pluktuin met eenjarigen ontworpen en aangelegd op een permacultuurkwekerij. Verder werk ik graag met eetbare bloemen, heb me ook gespecialiseerd in het gebruik van wilde kruiden en bloemen en heb afgelopen seizoen veel bloemen (een paar honderd stelen per week) geteeld voor duurzame bloemist Toma.

Dus: vraag me het hemd van het lijf! Verwacht geen gelikte presentatie, wel veel praktijkvoorbeelden en natuurlijk geef ik uitgebreid antwoord op al jullie vragen. Laten we ook vooral kennis uitwisselen! Denk aan welke bloemen heb je nodig en zijn geschikt voor mooie boeketten. Hoe spreid ik de bloemen zoveel mogelijk over het hele seizoen? Hoe kan je het plukken optimaliseren? Welke vermarktingsmogelijkheden zijn er? Zelf zaaien, in vollegrond of voorzaaien, of plantgoed kopen? Hoe bied je eetbare bloemen aan? Hoe kan je wilde planten en bloemen gebruiken?”

2 Mediatraining voor agroecologische boeren (hoe vertel je het verhaal)

Hoe vertel je het verhaal voor de camera? Met zelf oefenen voor de camera, tips en trucs hoe je verhaal het beste over te brengen. Door Wallaart & Kusse.

3 Tuinbouw in een veranderend klimaat

Het veranderende klimaat biedt zowel bedreigingen als kansen. Waar moet je als kweker rekening mee houden? Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid vertelt vanuit zijn ervaring en achtergrondkennis als milieukundige. Hij gaat in op de verwachte veranderingen in het Nederlandse klimaat, welke tuinbouwkundige risico’s dat met zich meebrengt en hoe we daar als tuinders op in kunnen spelen. Het gaat dan om zaken als watervoorziening, ziektes en plagen, soorten- en rassenkeuze.

4 Bokashi

Wat is het verschil in gebruik tussen compost en Bokashi? Hoe gebruik je Bokashi nuttig op een tuinderij? Welk werk kost het? Hoe maak je het? Waar let je op? Biotuinder Esther Kuiler (Ommuurde Tuin) is vijfentwintig jaar biotuinder en deelt tijdens deze workshop haar ervaring met Bokashi. De moeite waard!

Meer lezen?

Kom ook: boerenlandbouwconferentie 2025

Kom ook: boerenlandbouwconferentie 2025

Wanneer: 30 & 31 januari, 1 februari Start: aankomst op donderdag vanaf 17 uur Waar: Koos Vorrinkhuis, Koudelaan 16, Lage Vuursche Kosten: 75 / 100 / 125 afhankelijk van draagkracht Deze winter vindt voor de vijfde keer de Boerenlandbouwconferentie plaats, dit...

Lees meer
Land(on)zekerheid voor agro-ecologie

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie   Agro-ecologische boeren hebben geen vaste grond onder de voeten.    Landzekerheid is een eerste behoefte voor de agro-ecologische boer. Helaas hebben zij vaak geen toegang tot of uitzicht op geschikt land. Geschikt land...

Lees meer

Interview met BioTuinder Esther Kuiler

Bij De Ommuurde Tuin draagt agro-ecologie bij aan groter verhaal In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Dit keer de BioTuinders! Dit is een vereniging voor biologisch gecertificeerde tuinderijen en tuinderijen die dat...

Lees meer

Kom ook: boerenlandbouwconferentie 2025

Wanneer: 30 & 31 januari, 1 februari Start: aankomst op donderdag vanaf 17 uur Waar: Koos Vorrinkhuis, Koudelaan 16, Lage Vuursche Kosten: 75 / 100 / 125 afhankelijk van draagkracht Deze winter vindt voor de vijfde keer de Boerenlandbouwconferentie plaats, dit keer in het bosrijke Lage Vuursche. We komen van donderdagavond...

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie   Agro-ecologische boeren hebben geen vaste grond onder de voeten.    Landzekerheid is een eerste behoefte voor de agro-ecologische boer. Helaas hebben zij vaak geen toegang tot of uitzicht op geschikt land. Geschikt land voldoet aan een aantal basisvoorwaarden: goede grond, de...

Interview met BioTuinder Esther Kuiler

Bij De Ommuurde Tuin draagt agro-ecologie bij aan groter verhaal In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Dit keer de BioTuinders! Dit is een vereniging voor biologisch gecertificeerde tuinderijen en tuinderijen die dat nog niet zijn, maar wel de ambitie hebben om gecertificeerd...

Kom naar het Caring Congres op 19 oktober in Utrecht!

Caring Farmers, Caring Vets en Caring Docters organiseren dan het volgende Caring Congres in het Educatorium van de Universiteit Utrecht! Tijdens het middagprogramma zal de Federatie van Agro-ecologische boeren (deelsessie 7) een inspirerende presentatie geven over de knellende wet- en regelgeving waar kleinschalige boeren mee te...

Save the date: Boerenlandbouwconferentie 2025

Save the date! De volgende Boerenlandbouwconferentie zal plaatsvinden van donderdagavond 30 januari tot en met zaterdag 1 februari in Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, nabij Utrecht. De boerenlandbouwconferentie is een conferentie voor en door agro-ecologische boeren en belangstellenden met workshops, inspirerende...

Interview met tuinders van CSA Kansrijk

In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Dit keer het CSA Netwerk! In Nederland zijn er meer dan veertig gemeenschapsboerderijen aangesloten bij het CSA Netwerk, één daarvan is Kansrijk. De biologische zelfoogsttuin Kansrijk in Groenekan, net boven Utrecht, wordt gerund door zes...

Collectieve oplossingen voor landonzekerheid

Collectieve oplossingen voor landonzekerheid Een recentelijk gepubliceerd onderzoek bevestigd dat toegang tot land een belangrijke kwestie is, met name voor agro-ecologische boeren in Nederland. Dit onderzoek, gecoördineerd door boeren, laat zien hoe eerste generatie agro-ecologische boeren gezamenlijk werken aan collectieve...

Boeren, wetenschappers en activisten vechten samen voor agro-ecologie en toegang tot land

Reportage Agro-ecologie netwerkdag mei 2024   Veel agro-ecologische boeren zitten in onzekerheid of ze hun land mogen behouden. Kortlopende pachtcontracten en het Didam-arrest, waarbij publieke gronden na de pachttermijn voor iedereen open moeten worden gesteld, maken het boeren soms onmogelijk om hun bedrijf voort te zetten en...

Interview BD-fruitteler Willemien Brouwer

In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Te beginnen met de Biodynamische Vereniging! In Nederland en Vlaanderen zijn 165 landbouwbedrijven met het biologisch-dynamische keurmerk Demeter. Sinds de oprichting in 1937 werken boeren én consumenten aan landbouw in samenhang met alles...

14 JUNI BOERENVUUR AMSTERDAM MET LA VIA CAMPESINA

Boerenvuur, deze vrijdag, geef je snel op! Op vrijdag 14 juni hebben we een uitgebreid boerenvuur met een ochtend- en een middaggedeelte. Ook ontvangen we een delegatie van La Via Campesina. Leden van Toekomstboeren krijgen de unieke gelegenheid om deze te ontmoeten en mee in gesprek te gaan. In de ochtend gaan we naar Pluk! Een...