7 jun 2024

Boerderijovernames als tool voor landbouwtransitie

Meer dan de helft van de Nederlandse boeren boven de vijfenvijftig jaar heeft nog geen opvolger. Dit is een van de (vele) oorzaken achter het feit dat gemiddeld twee tot drie boerenbedrijven per dag stoppen in Nederland.[1] Vooral kleinschalige boeren zijn kwetsbaar en vinden vaak geen opvolger, waardoor grootschalige boeren hun land opkopen en kleinschalige landbouw verdwijnt. Kunnen we deze kleinschalige boeren aan startende agro-ecologische opvolgers koppelen en de diversiteit van het boerenlandschap veiligstellen?

Auteur: Marcha van Wijk, zij schreef haar masterscriptie over het thema bedrijfsovernames. In dit artikel deelt ze de belangrijkste inzichten.

Voor mijn masterscriptie[2] hield ik me bezig met deze vraag en zocht ik naar een manier hoe we deze stoppende boeren een rol kunnen geven in de landbouwtransitie. Want waar aan de ene kant – vooral conventionele – boeren geen opvolger vinden, hebben jonge agro-ecologische boeren moeite om aan land te komen.[3] Deze boeren aan elkaar koppelen lijkt dus een win-win situatie voor zowel de stoppende boeren die hun bedrijf door willen geven, als voor de nieuwe boeren die bij willen dragen aan de landbouwtransitie.

De menselijke kant van boerderijovernames

Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel beleid en onderzoek vaak op de praktische uitdagingen ingaan, vergeet men vaak de impact van de emotionele en menselijke kant. En dat terwijl relaties tussen de boeren zelf, die tussen de boeren en hun buren, en emoties over de boerderij de overname in grote mate beïnvloeden. Te weinig aandacht voor deze menselijke kant, verschillen in mening en gevoel zorgt voor problemen tijdens de overname. Belangrijke onderdelen hierin zijn het financiële vraagstuk, de machtsverhoudingen tussen de boeren en gemeenschap, en de relatie tot de voorgaande boer: is het een overname binnen de familie of niet?

Als eerste probleem zijn overnames vaak bijna niet mogelijk vanwege hoge financiële kosten. Dit weerhoudt jonge boeren ervan om een boerderij over te nemen. Een gezonde relatie tussen stoppende en startende boer kan dit gemakkelijker maken. Wanneer er te weinig financiële middelen zijn, maar er veel vertrouwen is in de nieuwe boer kan de stoppende boer ervoor kiezen om een lening te geven aan de nieuwe boer. Anderzijds kan een gebrek aan vertrouwen ertoe leiden dat de startende boer niet wordt ondersteund in de financiële middelen. Je levenswerk doorgeven is altijd een grote opgave en als de nieuwe boer een totaal andere richting opgaat en misschien wel de helft van de koeien wegdoet, dan kan hier gemakkelijk frictie ontstaan.

Een tweede hindernis zijn machtsverhoudingen die een grote stempel drukken op de overname. Niet alleen concrete machtsverhoudingen, maar ook meer symbolische verhoudingen waarin de huidige boer een status heeft verworven in de buurt bijvoorbeeld. Niet alleen de huidige boer kan hiermee persoonlijk macht uitoefenen over de nieuwe boer, ook het huidige landbouwdebat speelt hierin een rol. Conventionele landbouw heeft meer erkenning dan agro-ecologische landbouw. Hierdoor moet de nieuwe boer zich niet alleen tegenover de stoppende boer bewijzen, maar bijvoorbeeld ook tegen de buren die niet blij zijn met het later maaien van het weiland.

‘[W]at ik deed was zijn jas aantrekken. […E]n dat is wel een hele, hele, hele grote, dikke jas zeg maar. Dat je je echt niet kunt voorstellen hoe dat ooit gaat voelen als het nu voelt zeg maar. Dat kon je gewoon niet, dat het ouwe zo sterk is, zo veel en zo tot in detail eigenlijk alles geschiedenis ademt.’ (citaat nieuwe boer)

Tot slot speelt het een grote rol of de overname zich binnen de familie afspeelt of niet. Waar boerderijovernames in de geschiedenis veelal binnen de familie plaatsvonden, zijn boeren door het gebrek aan opvolgers gedwongen om buiten de familie te zoeken. Dit biedt een kans voor agro-ecologische zij-instromers die een boerderij willen starten. De banden tussen deze boeren zijn wel totaal anders. Binnen een familieovername hebben boeren een dubbele rol, bijvoorbeeld als ‘stoppende boer’ en ‘moeder’ tegenover een ‘startende boer’ en ‘zoon’. Deze banden maken financiële onderdelen vaak gemakkelijker en het heeft voor stoppende boeren veel waarde dat de boerderij in de familie blijft. Aan de andere kant is er ook een dubbele machtsrelatie waarin de nieuwe boer vaak lang in de schaduw van de ouders blijft en bij elke bedrijfskeuze zich ook moet afvragen hoe dat de band met zijn/haar/hun ouders beïnvloedt. Bij overnames buiten de familie zijn er minder dubbele rollen maar moet de nieuwe boer nog wel het vertrouwen winnen van diens voorganger en moet de relatie nog vorm krijgen.

Onderweg naar een landbouwtransitie

Het financiële vraagstuk, de machtsverhoudingen en de impact van familie of zij-instromers op de overname benadrukken het belang van aandacht aan emotionele processen en de menselijke en relationele kant van boerderijovernames. Deelnemende boeren aan mijn onderzoek zien een goede relatie met de andere boer als sleutel tot een succesvolle overname. Wanneer er teveel frictie of zelfs ruzie ontstaat, zien zijdit niet als een succesvolle overname, al is de financiële en officiële overdracht wel afgerond. Een bredere blik op boerderijovernames waarin de menselijke kant wordt meegenomen leidt tot grotere successen, omdat een overname een ingewikkeld proces is waarin bijvoorbeeld de relatie tussen de boeren invloed heeft op de financiële overname of waarin kennismaking met de buurt en gemeenschap tot meer hulp leidt tijdens de overname en de start van de nieuwe boer. Een aantal praktische tips voor de overname zijn te vinden in Box 1.

Mijn masterscriptie laat zien dat boerderijovernames gebruikt kunnen worden om een landbouwtransitie te genereren, door ecologische boeren naar voren te schuiven en het gebrek aan opvolgers te kunnen oplossen. Waar financiële moeilijkheden vaak worden benadrukt in onderzoek en beleid, wil ik graag pleiten voor een bredere en inclusievere aanpak waarin aandacht wordt geschonken aan relaties en emoties, om materiële en praktische zaken te vergemakkelijken.

Op die manier kunnen we kleinschalige boeren aan een opvolger helpen en ruimte bieden voor agro-ecologische boeren om een bedrijf op te bouwen en de landbouwtransitie te bewerkstelligen.

[1] Hoeveel boerderijen bestaan er nog? https://www.bnnvara.nl/artikelen/hoeveel-boerderijen-bestaan-er-nog, geraadpleegd op 04-04-2024.

[2] Marcha van Wijk (Augustus 2023) Farms in transition: Understanding affective processes between quitting conventional farmers and starting ecological peasants. Link naar de scriptiesamenvatting: https://ruralsociologywageningen.nl/2023/10/20/boerderijovernames-als-mogelijkheid-voor-landbouwtransitie-van-stoppende-conventionele-naar-startende-ecologische-boer/.

[3] Stokkers, R., R, Van der Meer, H. Schoorlemmer & V. Hendriks-Goossens (2010) ‘Opvolgers gezocht voor het boerenbedrijf’ Wageningen UR: 1-74.

Meer lezen?

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie   Agro-ecologische boeren hebben geen vaste grond onder de voeten.    Landzekerheid is een eerste behoefte voor de agro-ecologische boer. Helaas hebben zij vaak geen toegang tot of uitzicht op geschikt land. Geschikt land...

Lees meer

Interview met BioTuinder Esther Kuiler

Bij De Ommuurde Tuin draagt agro-ecologie bij aan groter verhaal In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Dit keer de BioTuinders! Dit is een vereniging voor biologisch gecertificeerde tuinderijen en tuinderijen die dat...

Lees meer

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie

Land(on)zekerheid voor agro-ecologie   Agro-ecologische boeren hebben geen vaste grond onder de voeten.    Landzekerheid is een eerste behoefte voor de agro-ecologische boer. Helaas hebben zij vaak geen toegang tot of uitzicht op geschikt land. Geschikt land voldoet aan een aantal basisvoorwaarden: goede grond, de...

Interview met BioTuinder Esther Kuiler

Bij De Ommuurde Tuin draagt agro-ecologie bij aan groter verhaal In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Dit keer de BioTuinders! Dit is een vereniging voor biologisch gecertificeerde tuinderijen en tuinderijen die dat nog niet zijn, maar wel de ambitie hebben om gecertificeerd...

De Federatie van Agroecologische Boeren zoekt een bevlogen coördinator voor 8 uur/week

Is jouw droom om je steentje bij te dragen aan een rechtvaardiger voedselsysteem? Een solidair systeem dat ruimte biedt aan meer (verbonden) leven, gezonder voedsel en autonomie voor de boer? Dan is deze functie bij de Federatie van Agroecologische boeren wellicht dé kans. Je hoeft geen boer te zijn om als coördinator aan de slag...

Kom naar het Caring Congres op 19 oktober in Utrecht!

Caring Farmers, Caring Vets en Caring Docters organiseren dan het volgende Caring Congres in het Educatorium van de Universiteit Utrecht! Tijdens het middagprogramma zal de Federatie van Agro-ecologische boeren (deelsessie 7) een inspirerende presentatie geven over de knellende wet- en regelgeving waar kleinschalige boeren mee te...

Save the date: Boerenlandbouwconferentie 2025

Save the date! De volgende Boerenlandbouwconferentie zal plaatsvinden van donderdagavond 30 januari tot en met zaterdag 1 februari in Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, nabij Utrecht. De boerenlandbouwconferentie is een conferentie voor en door agro-ecologische boeren en belangstellenden met workshops, inspirerende...

Interview met tuinders van CSA Kansrijk

In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Dit keer het CSA Netwerk! In Nederland zijn er meer dan veertig gemeenschapsboerderijen aangesloten bij het CSA Netwerk, één daarvan is Kansrijk. De biologische zelfoogsttuin Kansrijk in Groenekan, net boven Utrecht, wordt gerund door zes...

Collectieve oplossingen voor landonzekerheid

Collectieve oplossingen voor landonzekerheid Een recentelijk gepubliceerd onderzoek bevestigd dat toegang tot land een belangrijke kwestie is, met name voor agro-ecologische boeren in Nederland. Dit onderzoek, gecoördineerd door boeren, laat zien hoe eerste generatie agro-ecologische boeren gezamenlijk werken aan collectieve...

Boeren, wetenschappers en activisten vechten samen voor agro-ecologie en toegang tot land

Reportage Agro-ecologie netwerkdag mei 2024   Veel agro-ecologische boeren zitten in onzekerheid of ze hun land mogen behouden. Kortlopende pachtcontracten en het Didam-arrest, waarbij publieke gronden na de pachttermijn voor iedereen open moeten worden gesteld, maken het boeren soms onmogelijk om hun bedrijf voort te zetten en...

Interview BD-fruitteler Willemien Brouwer

In deze interviewreeks brengen we boeren en tuinders van onze 5 lidorganisaties in beeld. Te beginnen met de Biodynamische Vereniging! In Nederland en Vlaanderen zijn 165 landbouwbedrijven met het biologisch-dynamische keurmerk Demeter. Sinds de oprichting in 1937 werken boeren én consumenten aan landbouw in samenhang met alles...

14 JUNI BOERENVUUR AMSTERDAM MET LA VIA CAMPESINA

Boerenvuur, deze vrijdag, geef je snel op! Op vrijdag 14 juni hebben we een uitgebreid boerenvuur met een ochtend- en een middaggedeelte. Ook ontvangen we een delegatie van La Via Campesina. Leden van Toekomstboeren krijgen de unieke gelegenheid om deze te ontmoeten en mee in gesprek te gaan. In de ochtend gaan we naar Pluk! Een...