Op 1 februari bezochten de deelnemers aan de Boerenlandbouwconferentie 2025 met 26 geïnteresseerden Tuinderij Eyckenstein. Lees hier de impressie van Steef en Eef.

Luuk Schouten begint dit jaar aan zijn 20e (!) teeltseizoen op deze bijzondere plek. Na de BD-opleiding te hebben volbracht, toen nog aan de Kraaybekerhof in Driebergen, heeft hij de grond kunnen pachten en werkt sinds 2006 met het SKAL keurmerk. Nog altijd is het landgoed, waar de tuinderij zich op bevindt, in particuliere handen. Al sinds de 18e eeuw worden er groenten op het landgoed verbouwd, al is de locatie van de huidige tuinderij niet de originele plek van de moestuin, die moest wijken voor de aanleg van een siertuin in Engelse stijl. Luuk en zijn team van 5 tuinders (3.2 FTE) verbouwen op 0.75ha groenten en verkopen het overgrote deel van de oogst in eigen beheer op de kraam bij de poort aan particuliere klanten. Het verkoopseizoen begint in mei met plantgoed en eindigt in oktober. Ze bedienen zo’n 150 klanten per week aan de kraam, waarvan slechts een heel klein deel (17 klanten) hun groenten verkrijgt door zelfoogst. Daarnaast ligt de groenten van Tuinderij Eyckenstein ook oa in de Ekoplaza in Bilthoven.
Luuk heeft duidelijke keuzes gemaakt om het werkplezier te vergroten en te behouden. Zo kiest hij er bewust voor om een groot deel van het plantgoed zelf op te groeien, en draagt hij samen met het team zorg voor het oogsten en schoonmaken van de groenten, waardoor alle producten op de kraam van de beste kwaliteit zijn. Een andere manier om weer uit te kijken naar het nieuwe teeltseizoen is om nog ieder jaar te experimenteren met nieuwe gewassen, efficiënter tuingereedschap, of sinds afgelopen seizoen met Bokashi aan slag te gaan. De groenten worden opgegroeid en verbouwd in meerdere prachtige historische kassen, een aantal tunnelkassen en de 8 grote teeltvakken, waar zij vruchtwisseling toepassen. Op het terrein bevindt zich ook een kruidentuin met theetuin, waardoor de tuinderij in het seizoen een waar paradijsje is en zeker een bezoek waard.

Na het inspirerende verhaal van Luuk begonnen we buiten in een heerlijk winterzonnetje aan de brainstormsessie ‘efficiënter werken door slim te werken’. Luuk begon met een korte demonstratie van een aantal Terrateck producten. Zo kan je met een tandenwiedeg snel door je aangeplante bed om net gekiemd onkruid weg te krijgen tussen bijvoorbeeld je uitjes, spinazie of worteltjes. En met een torsiewieder maak je in één beweging zowel tussen de rijen schoon als in de rijen. Naast het slim gebruiken van specialistisch tuingereedschap, waarvan de effectiviteit soms afhangt van het type bodem waarop je werkt, kwamen we ook
uit op enkele andere aspecten als goede planning en voorbereiding. Door bijvoorbeeld strakke lijnen te trekken en een raster te gebruiken bij het uitplanten, maak je snel diagonaal strak schoffelen mogelijk. Door compost vroeg aan te brengen op je bedden fungeert het als mulchlaag waardoor je de onkruiddruk verkleint.
Zo zijn er dus vanaf de voorbereiding tot aan oogsten en verkopen manieren om slimmer en efficiënter te werken. Het was een inspirerende en leerzame middag in de zon.
Bedankt Luuk voor al je openheid en gastvrijheid.