Onderstaande programma is inmiddels verouderd, bekijk hier het definitieve programma!
Wanneer: donderdagavond 25 januari – zaterdag 27 januari 2024
Waar: Nivon Morgenrood, Scheibaan 15 in Oisterwijk
Kosten: prijs naar draagkracht: € 50 / 75 / 100,- voor de hele conferentie
Dagkaarten: € 25 / 50
Achter de schermen zijn we hard bezig alle workshops te bevestigen, het belooft een mooi en inspirerende conferentie te worden. Benieuwd wat je kan verwachten? Hier vast een eerste tipje van de sluier!
Lees hier meer, of meld je direct aan! Let op, beperkt plaatsen beschikbaar. Wacht dus niet te lang me aanmelden.
Vrijdag
Bio-vegan telen – Akkerbouwer Isaäc Bos deelt zijn ervaringen hoe en waarom van het bio-vegan telen. Verder zal hij ingaan op zijn ervaringen ook op natuurlijke vijanden en vogels op z’n akkers, zijn plannen en ambities.
PGS / collegiale toetsing – Els Hegger werkt met de Federatie Agroecologische Boeren en CSA Netwerk aan ene onderzoek naar collegiale toetsing. Wat is mogelijk, wat zijn de uitdagingen en vooral – wat zijn de behoeftes van tuinders. Interactieve workshop waar we op zoek gaan naar het perspectief van de boer bij collegiale toetsing.
Natuurlijk waterbeheer in de praktijk: hoe vang je overschotten om en voorkom je tekorten. Alex Schreiner vertelt over haar ervaringen op Tuinderij de Voedselketen, samen kijken we wat je op je eigen tuinderij toe kan passen.
Praktische workshops:
- Nieuwe landbouwgereedschappen: Mobiele werkplaats, oefenen met lassen.
- Entworkshop
Nog te bevestigen: beregening en irrigatie, bewegingsopbouw en jongeren, bokashi, etnobotany, inclusie en solidaire betaling: ervaringsuitwisseling van mensen die ermee bezig zijn, winterteelten.
Zaterdag
Het programma wordt geopend met een vraaggesprek met Linda Jak, tuinder bij Tuinderij ‘t Wild in Rosmalen. Thema’s zijn o.a. omgaan met extreem weer door klimaatverandering, het belang en de uitdagingen van biodiversiteit, samenwerken met je deelgenoten.
Workshops:
Mediatraining voor agroecologische boeren – hoe vertel je het verhaal voor de camera? Met zelf oefenen voor de camera, tips en trucs hoe je verhaal het beste over te brengen.
Tuinbouw in een veranderend klimaat – Het veranderende klimaat biedt zowel bedreigingen als kansen. Waar moet je als kweker rekening mee houden? Lambert Sijens vertelt vanuit zijn ervaring en achtergrondkennis als milieukundige. Hij gaat in op de verwachte veranderingen in het Nederlandse klimaat, welke tuinbouwkundige risico’s dat met zich meebrengt en hoe we daar als tuinders op in kunnen spelen. Het gaat dan om zaken als watervoorziening, ziektes en plagen, soorten- en rassenkeuze. Tuinen van Weldadigheid.
Wil jij ook/meer (pluk)bloemen op je CSA?
Goed voor de biodiversiteit, goed voor de bestuivers, mooi om te zien, extra inkomsten én lekker! Workshopgever Nicole Krassenburg verzorgd de bloementuin bij CSA Land in Zicht in Hilversum.
“Ik heb ervaring met (pluk)bloemen op 2 CSA’s, heb meegewerkt aan 3 buurtpluktuinen (waarvan ik er 2 heb ontworpen en ook aangelegd) en een pluktuin met eenjarigen ontworpen en aangelegd op een permacultuurkwekerij. Verder werk ik graag met eetbare bloemen, heb me ook gespecialiseerd in het gebruik van wilde kruiden en bloemen en heb afgelopen seizoen veel bloemen (een paar honderd stelen per week) geteeld voor duurzame bloemist Toma.
Dus: vraag me het hemd van het lijf! Verwacht geen gelikte presentatie, wel veel praktijkvoorbeelden en natuurlijk geef ik uitgebreid antwoord op al jullie vragen. Laten we ook vooral kennis uitwisselen! Denk aan welke bloemen heb je nodig en zijn geschikt voor mooie boeketten. Hoe spreid ik de bloemen zoveel mogelijk over het hele seizoen? Hoe kan je het plukken optimaliseren? Welke vermarktingsmogelijkheden zijn er? Zelf zaaien, in vollegrond of voorzaaien, of plantgoed kopen? Hoe bied je eetbare bloemen aan? Hoe kan je wilde planten en bloemen gebruiken?”
Aftrap van zelflerend netwerk eigen opkweek – 13:30-16:30 (tijd kan nog een beetje schuiven) Tuin de Es, adres Eind 19c, 5076 TD Haaren (op 15 fiets en auto minuten van Natuurvriendenhuis en kampeerterrein Morgenrood de locatie van de Boerenlandbouwconferentie
De werkgroep opkweek van het CSA Netwerk start in 2024 met het initiëren en ondersteunen van regionale netwerken rond het thema opkweek op het eigen bedrijf. In deze netwerken zullen er meer ervaren tuinders zijn die veel van de eigen opkweek ter hand nemen. Zij kunnen als vraagbaak dienen om beginnende tuinders te ondersteunen. Daarnaast zullen we meerdere bedrijfsbezoeken en online presentaties door experts initiëren.
Deze activiteit is ondergebracht bij de Boerenlandbouwconferentie, maar is ook toegankelijk voor deelnemers die niet naar de conferentie gaan. Van hen die niet naar de conferentie gaan wordt een eigen bijdrage op basis van waardering achteraf gevraagd
In verband met beperkte ruimte deelnamen op basis van inschrijving via het volgende inschrijfformulier of lees hier meer.